Od dnešního dne si v Německu legálně koupíte marihuanu. Jak systém funguje?

Konopny klub Trippy

Od dnešního dne je v Německu možné legálně získat marihuanu pro osobní potřebu. Zákon, který vstoupil v platnost 1. dubna 2024, umožňuje každému až tři rostliny konopí a mít doma až 50 gramů sušeného konopí.

Od 1. července 2024 je ale možné koupit si marihuanu konopných sociálních klubech, které budou regulovat výrobu, distribuci a konzumaci marihuany, což má zajistit vyšší kvalitu a bezpečí konzumace v Německu. U našich sousedů konzumuje marihuanu kolem 7 milionů lidí zatímco u nás je to 900 tisíc uživatelů.

Konopné kluby budou fungovat jako klasická německá zájmová hnutí. Budou to neziskové organizace, což znamená, že jejich členové mohou odebírat od klubu konopí formou různých předplatných a nebo příspěvků na provoz.

Základní pravidla pro konopný klub:

  • maximálně 500 členů

  • měsíční limit až 50g sušiny na uživatele, maximální dávka na den je 25g

  • uživatelé do 21 let mohou konzumovat maximálně 30 gramů za měsíc s limitem THC v sušině do 10%

  • kluby smějí prodávat pouze květy konopí a něsmějí provozovat doručování a nebo reklamu

  • uživatel musí být členem klubu minimálně 3. měsíce

  • sušina musí být balena v neutrálním balení. Musí být uvedena hmotnost, odrůda, datum sklizně a obsah THC

  • každý klub je povinen zpracovat koncepci ochrany zdraví a mládeže a aktivně v tomto směru vystupovat

  • členství ve více klubech je zakázáno

Podle průzkumů se očekává že v Německu vznikne až 9000 konopných klubů s 4.5 miliony členy.

I přes legalizaci není momentálně možné koupit konopí v obchodě, supermarketu ani lékárně, což je podmínka prvního pilíře německé konopné legislativy, který zahrnuje pouze konopné kluby jako legální zdroj k marihuaně. Vláda však plánuje zavést druhý pilíř, který zahrne komerční prodej v obchodech a lékárnách, a to po testování v několika regionech. Nedávno se k propagaci legalizace přidal i supermarket Aldi, který začal nabízet ve svých obchodech květiny konopí.

Jaká je situace v České republice?

V České republice zatím není možné přidat se do konopného klubu i když vladá již má připravený návrh zákona ve kterém je vznik konopných klubů jednou z možností. Existuje již Asociace konopných klubů, která se snaží vznik zákona a legalizaci podpořit a které je Trippy.cz součástí.

Pokud by Česká republika také legalizovala konopí podobně jako Německo, znamenalo by to pro státní pokladnu příjem několik miliard korun ročně navíc a hlavně dramatické snížení černého trhu, lepší prevenci a ochranu mládeže. Konopí je navíc ve srovnání s jinými návykovými látkami (cigarety, alkohol, kokain,…) nejméně škodlivá a má i uplatnění pro léčbu. Jeho ilegálnost je tak nesmyslná a vláda by měla konopí legalizovat.

Zdroje: Statista, Hanf im Glück, Trippy

 

Přidejte se do klubu a přivítejte s námi
dobu květinovou

Radim Horák

Jsem podnikatel a obdivovatel konopné rostliny. Rozšířené předsudky a mýty mě vedli k založení blogu a informování o této úžasné rostlině, která má obrovský potenciál.

Sledujte můj blog pro nejnovější zprávy z oblasti legalizace.

Next
Next

Marihuana ze supermarketu? Německý Aldi začal prodávat rostliny konopí